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The copyright of the Physical Therapist Clinical Performance Instrument and Physical 

Therapist Assistant Clinical Performance Instrument are owned by the American Physical 

Therapy Association. Making a copy of the instruments without APTA’s permission 

constitutes an infringement of copyright. Preparing a work based on the instruments by 

transforming, adapting, abridging, condensing, or otherwise adapting it without APTA’s 

permission constitutes an infringement of copyright. Any person who infringes APTA’s 

copyright shall be subject to criminal liability in accordance with § 506 (criminal offenses) of 

Title 17 and § 2319 (criminal infringement of a copyright) of Title 18 of the United States 

Code. Please contact APTA at permissions@apta.org with questions about CPI copyright. 

 

Public Domain 

Q: Are the PT CPI and PTA CPI instruments in the public domain?  

A: No, the PT CPI and PTA CPI are copyrighted instruments of the American Physical Therapy Association.  

Q: We have found copies of CPI posted in public areas of other academic institution websites. Is this 

permitted?  

A: No, posting the instruments in portion or in full, for any reason, in public areas of the academic institution’s 

website (not in a secure, password-protected area) is not permitted and doing so constitutes copyright 

infringement. The academic institutions may not be aware of the copyright violation. Please provide APTA 

(permissions@apta.org) with a link to the websites, so we may contact the institutions to have them remove 

the CPI instruments from public access. 

Licensure 

Q: Are academic institutions that wish to use CPI required to use the web-based version? 

A: Yes, U.S. academic institutions that wish to use CPI may only subscribe to use the web-based version, 

unless explicit written permission to use a print copy of the instrument is granted by APTA.  

Q: Can I continue to use or share CPI after the academic program’s CPI Web subscription has expired? 
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A: No. Once the program’s annual CPI subscription has expired, it can no longer use the CPI tool or share the 

CPI PDF documentation online. U.S. academic programs can renew subscriptions at http://apta.liaison-

intl.com/. 

Print Versions 

Q: May we use a print copy of the 1997 or 2006 CPI? 

A: No, you may not use a print (hard copy) of the current or previous version of CPI in part or in full for student 

evaluation purposes, local clinical education manuals, or other reasons, unless explicit written permission is 

granted by APTA. Permission is only granted under limited circumstances. Unauthorized use of the print CPI 

instrument or documentation constitutes copyright infringement. 

Q: Can I print CPI for my personal use? 

A: Yes, each CPI user is welcome to print a hard copy of CPI for personal review purposes only. However, you 

may not use the printed CPI instrument or documentation for student assessment purposes or share with 

others. 

Q:  Can we print CPI and share it with CIs/CCCEs/students? 

A: No, users may not a print copy of the CPI instrument or documentation in full or in part to share with others 

or for student assessment purposes, unless explicit written permission is granted by APTA. Permission is only 

granted under limited circumstances. Unauthorized use of the print CPI constitutes copyright infringement. 

Q: We have remote sites that sometimes experience technical difficulties that prevent CIs from accessing CPI. 

What are we supposed to do in situations like this? 

A: U.S. academic institutions that are currently subscribed to the CPI Web may post CPI documentation and 

instrument on secure, password-protected areas of their internal (intranet) websites. They may only allow 

CIs/CCCEs/students in remote locations to use a print (hard copy) of CPI if APTA has granted explicit, written 

permission for those specific locations in advance. Unauthorized use of the print CPI constitutes copyright 

infringement. Any CI or other user that edits, interprets, or reviews a print CPI must still complete the 

appropriate CPI training course (LMS-521A: 2013 PT CPI or LMS-120A: 2012 PTA CPI) on APTA’s 

Learning Center to ensure proper use of the tool.  

Modified Versions 

Q: May we use only portions of CPI (e.g., for short clinical rotations)? 

A: No, validity and reliability are preserved only when used in its entirety and not altered or modified in any 

way (i.e., additions, deletions, revisions, or otherwise) and only when they are used in accordance with the 

instructions that accompany them. APTA will explore the feasibility of an abbreviated CPI for short clinical 

rotations in the future. 

Q: May we condense CPI to fit our clinical education model, as we don’t need the full version? 

A: No, the creation of condensed versions of CPI is not permitted. Altering or modifying the instruments in any 

way invalidates them and eliminates the benefits of the standardized, validated, and web-based forms for 

clinical instructors. An abbreviated instrument also results in a paper-based or electronic form that is not 

http://learningcenter.apta.org/student/Catalogue/CatalogueCategory.aspx?id=69a14481-26c2-4dbb-a0d1-ce166d52b84a
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connected to the national database for aggregate data analysis. APTA will explore the feasibility of an 

abbreviated CPI for short clinical rotations in the future. 

Sharing and Clinical Education Manuals 

Q: Can we share the CPI PDF documentation on our website? 

A: Yes, U.S. academic programs that are currently subscribed to the CPI Web are welcome and encouraged 

to download and post an unaltered version of the CPI PDF documentation on a secure, password-protected 

area of their internal (intranet) websites for CIs/CCCEs/students to access. The PDF includes important 

information for CIs/CCCEs/students on the use and components of CPI. This PDF may not be shared on a 

public website or in print format. 

Q: Can we include parts of CPI in our clinical education manual? 

A: No, U.S. academic programs may not copy and paste any CPI components (e.g., sample behaviors and 

descriptions, performance dimension chart, rating scale, anchors chart) into their program’s clinical education 

manual. APTA will consider exceptions to this policy if the program’s manual is only posted online on a secure, 

password-protected area of the program’s internal (intranet) website and not shared in print (hard copy) format 

with CIs/CCCEs/students. Unauthorized use of the CPI components constitutes copyright infringement. 

Q: How can I give CIs/CCCEs/students access to the CPI PDF?  

A: Follow steps below to give CIs/CCCEs/students direct access to the CPI PDF documentation on the CPI 

website. All CPI account holders can access this documentation, regardless of whether they have completed 

the CPI training course on the APTA Learning Center. Users cannot edit CPI until the training course is 

complete. 

• Make sure your CIs/CCCEs/students have a CPI account (https://cpi2.amsapps.com). If not, create 

an account for them using their email address as the username.   

• Provide CIs/CCCEs/students with CPI login instructions. To view the CPI login instructions, go to the 

CPI Web Instructions for CIs and the CPI Web Instructions for Students on the home tab in CPI Web. 

You are welcome to download and share these CPI login instructions with CIs/CCCEs/students in print 

form, on a public website, or in the program’s clinical education manual. 

• Provide directions to the CIs/CCCEs/students on how to access the CPI PDF, once logged into CPI. 

Instruct users to access the CPI PDF in the APTA Docs & Links section located in the right column on 

the home tab of the CPI Web.  

 

Q: Is there standard language about CPI that we can include in our clinical education manual? 

A: Programs are welcome to use or adapt the following CPI instructions with CIs/CCCEs/students/other in a 

clinical education manual, on a public website, or in print form. Please replace PT CPI with PTA CPI, as 

appropriate. 

The Physical Therapist Clinical Performance Instrument is a standardized, validated instrument used to 

assess student performance during clinical education experiences. Clinical instructors will access CPI online to 

assess student performance during and at the end of the clinical education experience. 
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You must first take the appropriate free CPI training course (LMS-521A: 2013 PT CPI or LMS-120A: 2012 PTA 

CPI) on the APTA Learning Center before you can assess a student using the CPI Web. (APTA membership 

is not required for the course or CPI access.) Read the APTA instructions below.  

• APTA Quick Start Instructions for CPI Online Training Course. 

• APTA Tips for CPI Online Training Course. 

• APTA Frequently Asked Questions about the CPI Training and Account Access. 

 

You have received [will soon receive] a CPI login account from [name of program]. Once received, go to 

https://cpi2.amsapps.com/ to log in to CPI and access CPI PDF located under the APTA Docs & Links section 

on the right column of the home tab. The CPI PDF guide includes important information on the use of CPI, 

components of the form, the clinical performance criteria, examples of completed forms, definitions of 

performance dimensions and rating scale anchors, and a glossary. The CPI training course provides additional 

information to help you better understand how to appropriately use CPI. 

Publications 

Q: I’m preparing a manuscript or book for publication and want to use content from CPI. Is this permissible? 

A: The CPI instruments are copyrighted to APTA, so you must submit a written request to APTA 

(permissions@apta.org) stating the specific content you wish to use and the purpose for its use. Each 

request is considered on a case-by-case basis. APTA will then provide written approval or denial of its use.  

Q: How do I cite CPI, if referenced in an article? 

A: Physical Therapist Clinical Performance Instrument. Alexandria, VA: American Physical Therapy 

Association; 2006. http://www.apta.org/PTCPI/. Accessed [insert actual date accessed]. 

Foreign Students 

Q: Our clinic supervises foreign-educated PT students. Do we use the web-based CPI to perform their 

evaluations?  

A: Foreign-educated PT students supervised by clinics in the U.S. may use the 1997 paper form. Contact 

APTA.  
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